Wat zijn tegels?

Wat zijn tegels?

Tegels zijn een heel duurzame en slijtvaste vorm van wand- en vloerbedekking. Veel mensen hebben tegels in hun keuken en badkamer, maar eigenlijk passen tegels in elke ruimte. Tegels zijn makkelijk te onderhouden en relatief goedkoop.

 

Wat betekenen tegels?

De oude Romeinen gebruikten al tegels voor een stevige ondergrond. Tegels zijn verkrijgbaar in talloze formaten, kleuren, materialen en patronen. De mogelijkheden lijken eindeloos.

Vloertegels zijn veel hygiënischer dan andere soorten vloerbekleding, zoals tapijten. Vuil en haren blijven er niet in hangen. Ze zijn bovendien slijtvast. Meestal zijn tegels ook goedkoper dan andere vormen van vloerbedekking.

 

Tegels: definitie en uitleg

De twee meest voorkomende soorten tegels zijn natuursteen tegels en keramische tegels.
 • Natuursteen tegels bestaan uit gestold gesteente (magma of lava) of uit versteend sediment zoals zand, klei of kalk. Daardoor zien natuursteen tegels er allemaal anders uit. Natuursteentegels worden in een groeve uitgehakt en in een fabriek op maat gezaagd. Bekende voorbeelden van natuursteen tegels zijn marmer, leisteen en graniet. Natuurtegels zijn over het algemeen iets duurder dan keramische tegels.
 • Keramische tegels, ook wel plavuizen genoemd, bestaan uit een mengsel van o.a. zand en klei. Dit wordt gemalen, op maat gelegd en gebakken bij 1000 tot 1200 graden Celsius. Keramische tegels zijn zeer praktisch in gebruik. De tegels zijn 100 procent homogeen, er kan dus geen vuil in de tegels trekken.

 

Waar leg ik welke soort tegels?

Natuursteen en keramische tegels kunt u in beginsel overal leggen. Bij gebruik in vochtige ruimtes moet u natuursteen wel laten impregneren met een waterafstotend middel. Keramische tegels zijn meestal voorzien van een toplaag van gekleurd glazuur. Dit maakt ze hard en waterbestendig.

NB houd er rekening mee dat u wandtegels niet op de vloer kunt leggen. Wandtegels zijn dunnen, gladder en minder slijtvast dan vloertegels.

Bij vloertegels raden wij aan om een antisliplaag aan te brengen.

Voor- en nadelen van tegels

Voordelen:
 • Tegels zijn zeer duurzaam. Ze gaan jaren mee.
 • Tegels zijn ideaal voor mensen met allergieën. Vuil en stof hechten er niet aan, zoals aan tapijt, en zijn bovendien gemakkelijk te verwijderen.
 • Tegels zijn gemakkelijk te onderhouden: stofzuigen en dweilen met een sopje is voldoende.

 

Nadelen:
 • Tegels voelen kouder aan dan een houten vloer. Maar tegels zijn wel ideaal voor vloerverwarming. (link naar je pagina vloerverwarming)
 • Op natte tegelvloeren glijdt u snel uit en tegels zijn hard! Kies daarom voor tegels met een hoge slipweerstand ofwel antislipwaarde.
 • Het is moeilijk om tegels zelf te leggen. Moeilijker dan bijvoorbeeld laminaat of vinyl. Er komt veel pas- en rekenwerk bij kijken.

 

Onderhoud van tegels

 • Het onderhouden van (vloer)tegels is simpel: stofzuigen en daarna dweilen met een sopje. Gebruik daarbij een neutraal schoonmaakmiddel, bij voorkeur zonder zuren of olie.
 • Natuursteen tegels zijn vaak poreus. Aangeraden wordt om deze eerst te laten impregneren. Er wordt dan een transparante laag op de tegels en voegen aangebracht, waardoor de poriën dichtslibben. Zo kan vuil er niet intrekken.
 • Let op: natuursteen tegels zijn gevoelig voor krassen, zuren en voor chemische stoffen in bijvoorbeeld schoonmaakmiddelen.
 • Na verloop van tijd kunnen de voegen tussen tegels lelijk worden. De voegen bestaan uit een mengsel van cement en zand. In tegenstelling tot de tegels zelf, trekken voegen wel vuil aan. U kunt ervoor kiezen de voegen periodiek schoon te maken met een schuurspons of staalborsteltje en ze te verven met voegenverf.

 

Meer weten?

Wilt u meer weten over de mogelijkheden van tegels? Graag geven wij u meer informatie. Neem vrijblijvend contact op met Montage- en tegelzetbedrijf Horlings, Groningen.

T 06 2006 3034

E info@montagebedrijfhorlings.nl

W https://www.montagebedrijfhorlings.nl/
Reactie plaatsen
arrow_drop_up arrow_drop_down