Vloerverwarming

Vloerverwarming

Vloerverwarming is verwarming via een installatie onder de vloer. Vloerverwarming bestaat in twee varianten: via elektriciteitskabels onder de vloer of via buizen onder de vloer waardoorheen warm water loopt.

 

Wat betekent vloerverwarming?

Vloerverwarming is een zeer comfortabele, gelijkmatige manier van verwarmen. Omdat de warmte van onderaf komt, kost het verwarmen minder energie dan centrale verwarming. Nadeel is dat opwarmen en afkoelen lang duurt en dat voor de aanleg de hele vloer open moet. Lees hier alles over vloerverwarming en check of het iets voor u is.

 

Vloerverwarming: definitie en uitleg

Niets voelt zo comfortabel als op een koude winterochtend met blote voeten over een verwarmde vloer te lopen. Dat kan met vloerverwarming. Het geeft een aangename, luxe sensatie. Daarom kiezen steeds meer mensen voor vloerverwarming, vooral in de badkamer.

 

Hoe werkt vloerverwarming?


Vloerverwarming  warmt de vloer op door middel van buizen of kabels die onder de vloer zijn aangelegd. De warmte wordt geleidelijk afgegeven aan de gehele vloer. Aan de vloerverwarming is een thermostaat gekoppeld die de temperatuur regelt.

Verwarming via de vloer gaat anders dan verwarming via een radiator:
 • Vloerverwarming komt van onderaf, daardoor voelt u zich sneller behaaglijk (warme voeten!).
 • Omdat het oppervlak van een vloer groter is dan dat van een radiator, kan het verwarmen met een lagere temperatuur gebeuren. Met als gevolg minder energieverbruik en een lagere stroomrekening.
 • Vloerverwarming geeft nauwelijks temperatuurverschillen in de kamer. U hebt geen optrekkende warme lucht zoals bij een centrale verwarming. Dit maakt het een heel aangename manier van verwarmen.

U kunt vloerverwarming samen met of onafhankelijk van de centrale verwarming gebruiken. Vloerverwarming kan zelfs een cv vervangen.

 

Elektrisch of op warm water


De oude Romeinen hadden al vloerverwarming. Zij stookten een houtvuur en lieten de warme lucht daarvan door holle ruimtes onder de vloer stromen. Tegenwoordig kennen we twee systemen voor vloerverwarming: elektrisch of via warm water.

 

- Vloerverwarming via warm water

Bij vloerverwarming via warm water stroomt het water door smalle kunststof buizen, die spiraalsgewijs zijn neergelegd in de vloer. De watertoevoer wordt meestal aangesloten op de cv-installatie. Een verdeler zorgt ervoor dat de watertemperatuur een vaste temperatuur heeft van maximaal 45 graden Celsius.

 

- Elektrische vloerverwarming

Elektrische vloerverwarming bestaat uit kabels of uit matten die onder de vloer worden aangelegd. In kleine vertrekken is het ook mogelijk om dunne, geleidende folie te  gebruiken over een oude vloer heen. Erop legt u dan bijvoorbeeld een laminaatvloer. De kabels en folie moeten om veiligheidsredenen altijd een aarding hebben.

Bij elektrische vloerverwarming kunt u de temperatuur van de vloer laten variëren (dit in tegenstelling tot vloerverwarming via warm water). Zo kunt u op koude herfst- of voorjaarsdagen net een beetje extra warmte regelen.

 

Voordelen van vloerverwarming


 • Vloerverwarming zorgt voor een prettig, comfortabel gevoel. Het geeft een gelijkmatige warmte in huis en geeft een heerlijk gevoel op blote voeten.
 • Vloerverwarming geeft nauwelijks temperatuurverschillen in de lucht en u hebt niet te maken met ‘trek’, opstijgende warme lucht. Dit komt doordat de warmte over een groter oppervlak wordt vrijgegeven: de gehele vloer in plaats van een radiator of een kachel. Daardoor hebt u ook een lagere verwarmingstemperatuur nodig en verbruikt u minder energie, wat gunstig is voor uw stroomrekening.
 • Als de vloerverwarming over voldoende vloeroppervlak wordt aangelegd, hebt u geen radiatoren meer nodig. Dat scheelt in de ruimte.

 

Nadelen van vloerverwarming


 • De leidingen van vloerverwarming moeten (behalve bij elektrische folie) in de vloer worden aangelegd. Dat is ingrijpend en duur. Het wordt eigenlijk alleen bij nieuwbouw of grote verbouwingen gedaan.
 • Vloerverwarming maakt de vloer soms wat dikker. Dat past niet in elke kamer.
 • Vloerverwarming heeft het beste resultaat op tegels. Wanneer u een tapijt neerlegt, of isolerende vloerdelen zoals parket, houdt dat een deel van de warmte tegen.
 • Eventuele lekkages in het vloerverwarmingssysteem kunnen alleen worden hersteld door de vloer open te breken.
 • Hebt u grote ramen? Dan kan daar een zogeheten koudeval ontstaan doordat de vloerverwarming de lucht te weinig verwarmt. In dat geval is aanvullende verwarming door een cv of convectorput aan te bevelen.
 • Vloerverwarming werkt traag: in de winter duurt het lang voor het warm is, in de zomer koelt het langzaam af. U kunt dit ondervangen met een programmeerbare thermostaat. Elektrische vloerverwarming werkt sneller dan vloerverwarming op warm water.
 • Door de optrekkende droge lucht is vloerverwarming niet geschikt voor piano's en houten muziekinstrumenten.

 

Meer weten over vloerverwarming?


Denkt u erover om vloerverwarming aan te schaffen? Graag geven wij u meer informatie. Neem vrijblijvend contact op met Montage- en tegelzetbedrijf Horlings, Groningen.

T 06 2006 3034

E info@montagebedrijfhorlings.nl

W https://www.montagebedrijfhorlings.nl/

 

 

 
Reactie plaatsen
arrow_drop_up arrow_drop_down