Dakramen

Dakramen

Wat is een dakraam?

Een dakraam is een opening in het dak met daarin glas of een ander lichtdoorlatend materiaal. Met een dakraam laat u licht en frisse lucht door naar de onderliggende ruimte.

 

Wat betekent een dakraam?


Met een dakraam schept u een prettig woonklimaat in de ruimte onder het dak. Een dakraam biedt meer daglicht, meer frisse lucht en meer uitzicht.

In bepaalde gevallen hebt u voor een dakraam een vergunning nodig, omdat een dakraam het uitzicht vanaf de straat op uw woning kan aantasten. Neem hiervoor contact op met uw gemeente.

 

Dakramen: definitie en uitleg


Met een dakraam maakt u uw zolder prettiger om in te verblijven. U kunt van wat eerst een bergruimte was, nu een fijne kamer maken.

Dakramen zijn er in verschillende soorten en maten. Als u een openslaand raam wilt, hangt de draaiing mede van de hellingsgraad van uw dak af. Kijk hieronder bij Soorten dakramen.

Dakramen zijn leverbaar in hout en in kunststof, dit laatste is natuurlijk eenvoudiger in het onderhoud.

De montage van dakramen is niet eenvoudig. Laat dit bij voorkeur door een vakman uitvoeren. U kunt dakramen ook laten beveiligen volgens het Politiekeurmerk Veilig Wonen.

Plaatsen van een dakraam

Soorten dakramen


  • Uitzetramen. Uitzetramen of uitzet tuimeldakramen opent u aan de onderkant. Daardoor klapt het raam naar buiten. De draai-as zit bovenin.
  • Tuimeldakramen. Tuimeldakramen hebben meestal een hendel aan de bovenkant. Wanneer u daaraan trekt, ‘valt’ het raam naar binnen toe. De draai-/tuimelas zit in het midden.
  • Valramen opent u aan de bovenkant. Het raamkozijn ‘valt’ naar binnen toe open. De draai-as zit onderin.

 

Lichtkoepels en lichttunnels

Is een dakraam niet mogelijk bij u? Dan kunt u misschien kiezen voor een van onderstaande opties.
  • Lichtkoepels worden vaak neergezet op platte daken. Met een lichtkoepel haalt u extra zonlicht naar binnen. Sommige lichtkoepels bieden ook ventilatie.
  • Lichttunnels zorgen voor lichtinval zonder direct zonlicht. Het daglicht komt binnen door een buizensysteem waarin spiegels zijn geplaatst. Een handige oplossing voor ruimtes waar geen dakvensters mogelijk zijn.

 

Meer weten over dakramen?

Denkt u erover een dakraam te (laten) plaatsen? Graag geven wij u meer informatie. Neem vrijblijvend contact op met Montage- en tegelzetbedrijf Horlings, Groningen.

T 06 2006 3034

E info@montagebedrijfhorlings.nl

W https://www.montagebedrijfhorlings.nl/

 
Reactie plaatsen
arrow_drop_up arrow_drop_down