http://192.168.1.20:5000/webapi/entry.cgi?api=SYNO.Chat.External&method=incoming&version=2&token=%22M44f4cAkzcduYu9nDUpoIZ9373OeFWYhOzGsrkl5kjhM228Ohk64irFcUmKEvfcR%22
Like ons met één klik

Page content

Energie besparen in de badkamer. Lees deze 8 tips!

article content

Energie besparen in de badkamer. Lees deze 8 tips!

In uw badkamer wilt u zich lekker voelen. Maar u wilt ook rekening houden met het milieu. In de badkamer gebruiken we vooral veel leidingwater en fossiele brandstoffen om dit water te verwarmen. Gelukkig zijn er nu voldoende mogelijkheden om het milieu te ontlasten, zonder dat u hoeft in te leveren op comfort. Bovendien spaart u hiermee geld uit!

 

  1. Neem een douche in plaats van een bad. Toegegeven, een warm bad is heerlijk, maar wist u dat dit al gauw 120 liter water kost? Met een douche gebruikt u gemiddeld de helft. Gebruik het bad alleen als u zichzelf eens wilt verwennen en als u de tijd ervoor heeft, bijvoorbeeld in het weekend.
  2. Probeer niet te lang te douchen. Kent u de douchetimer al? Steeds meer winkels verkopen hem. Stel de douchetimer bijvoorbeeld in op 5 minuten. Hoort u het douchealarm, dan bent u klaar met douchen! Er zijn ook douchekranen verkrijgbaar met led-verlichting: na de ingestelde tijd verspringt het licht van groen op rood.
  3. Gebruik in de douche een thermostaatkraan en een waterbesparende douchekop. Daarmee levert u niet in op douchecomfort, maar bespaart u wel op water. Met een waterzuinige douchekop kunt u het gebruikte warme water met 20 tot soms wel 50 procent verminderen!

Let op: op verpakkingen van douchekoppen staat niet altijd of het een spaardouche is. Maar u kunt dit zelf testen: hang de douchekop in een emmer en zet hem gedurende een minuut aan. Zit er meer dan 7 liter water in de emmer? Dan is het géén spaardouchekop.

  1. Breng op uw oude badkamerkraan een schuimer Deze mengt lucht bij het water. Zo gebruikt u minder water, maar hebt u toch een volle waterstraal.
  2. Bijna alle energie die nodig is voor uw warme douche verdwijnt weer door de afvoer. Dat is jammer, en niet meer nodig. Met een douche-wtw (WarmteTerugWinning) kunt u uw eigen afvalwarmte opnieuw gebruiken.

Hoe dat werkt? De douche-wtw vangt uw wegstromende douchewater op. Een warmtewisselaar verwarmt daarmee nieuw, koud leidingwater. Dit voorverwarmde water gaat naar de mengkraan van uw douche. Zo hoeft uw verwarmingsketel of boiler minder hard te stoken. Voor een douche-wtw is wel een kleine verbouwing nodig.

  1. Hebt u nog geen spoelonderbreker of spaarknop op uw toilet? Dan kunt u een ombouwsetje aanschaffen. Daarmee maakt u op de stortbak een knop waarmee u op elk gewenst moment het spoelen kunt onderbreken en dus water kunt besparen.

De meeste moderne toiletten zijn uitgerust met een spoelonderbreker of een spoelkeuzeknop. Een spoelkeuzeknop bestaat uit een grote knop voor zo’n 6 liter water en een kleine voor ongeveer 3 liter water.

Bent u toe aan een nieuw toilet? Er zijn vele mogelijkheden voor waterbesparende toiletten.

  1. Zelfs bij het kiezen van badkamertegels kunt u rekening houden met het milieu. Kies dunne tegels, zoals netten van natuursteen, in plaats van dikke. Dit vergt minder materiaal. Ook kunt u uw oude tegels overschilderen met tegelverf.
  2. Ten slotte: bespaar niet op frisse lucht! Ventileer uw badkamer altijd goed. Goed ventileren voorkomt vochtaanslag en aantasting van materialen. Bovendien is een goed geventileerde, droge ruimte sneller te verwarmen dan een vochtige, bedompte ruimte.

Er zijn veel energiezuinige badkamerventilators verkrijgbaar. En door een raampje open te zetten na het douchen kunt u weer besparen op de stroom van de ventilator.

Meer weten over energie besparen in de badkamer?

Montage- en tegelzetbedrijf Horlings, gevestigd in Groningen, voorziet u graag van alle benodigde informatie. Neem vandaag nog, geheel vrijblijvend,  contact op:

 

16 tips voor het verbouwen van u badkamer
Wij hebben ook een hekel aan spam

Comment Section

4 reacties op “Energie besparen in de badkamer. Lees deze 8 tips!


Door Dirk op 23 mei 2016

Leerzaam artikel! Ik heb mijn badkamer laatst verbouwd en heb mijn bad eruit gehaald. Nu ik alleen een douche heb verbruik ik veel minder water. Ook oogt mijn badkamer nu een stuk ruimtelijker. Het heeft dus voor mij meerdere voordelen! Ik ga zeker even kijken of ik nog meer van jou tips kan toepassen.


Door Edwin Horlings op 27 juli 2016

Beste Dirk

Een bad verbruikt zeker meer water dan alleen douchen. En een bad gaat meestal uit de badkamer bij klanten om toch de badkamer ruimtelijker te laten lijken.
Er staan zeker meerdere tips en trucks op mijn site

Succes verder

Groeten Edwin


Door Vincent Rondwijk op 16 juni 2020

Een waterbesparende douchekop is inderdaad een goede optie om energie te besparen. Ook het regelmatig laten nakijken van je boiler en cv-ketel is verstandig heb ik gemerkt. Wanneer een boiler oud is kan je deze soms beter vervangen.


Door Marie de Jonge op 24 juni 2021

Bedankt voor het delen van de tips om energie te besparen in je badkamer. Naast een douchetimer, zorg ik ook voor goede ventilatie en onderhoud. Zo voorkom je gebreken of verstoppingen.

Plaats een reactie


*


Klik gerust eens door onze categorieën heen:

background: rgba(255, 255, 255, 0.73);
Phoenix WebsitePhoenix Website